dinsdag 2 augustus 2011

Sportvasten.nl

Via een sportvriend werd mijn aandacht gevestigd op http://www.sportvasten.nl/ die prachtige zaken beloven voor (iets) te zware atleten. Natuurlijk heb ik me daarin verdiept want je wilt natuurlijk op de hoogte blijven. Het zal heel goed mogelijk kunnen zijn om met de besproken methode binnen korte tijd op verantwoorde wijze vet kwijt te raken zonder al te veel spierweefsel te verliezen en dat klopt met de ervaring van mijn sportvriend met deze methode.

Na zo'n positieve binnenkomer ben je natuurlijk onmiddellijk op je hoede en dat is ook terecht. Want er vallen een paar dingen op aan het sportvastensysteem die ik minder overtuigend vind:

- Sportvasten.nl lijkt uit de koker te komen van de EHF-group. De leverancier waar ik mijn eiwithydrolisaat bestel. Als ik het goed gelezen heb, heb je om de switch te maken een supplementpakket van 150 euro nodig en to keep the switch en pakket van 50 euro per maand. En vervolgens eens om de zoveel tijd wederom make the switch etc. ... In termen van business model voor EHF natuurlijk geweldig. Maar en termen van gezondheid uiterst dubieus. 

- Als ik kijk naar wat zij wetenschappelijke onderbouwing noemen staat daar niet 1 verwijzing naar een wetenschappelijk onderzoek (peer reviewed en gepubliceerd). Alles wordt gesteld alsof het de waarheid is. Wel vindt ik wat krantenartikelen en een artikel in wielerwereld. Maar ook hierin ontbreekt de wetenschappelijke onderbouwing.

- Uit wetenschappelijk onderzoek is bekend dat quick fixes per saldo voor de meeste mensen niet werken. Erger als je met afvallen begint is de kans extreem groot dat je na 5 jaar meer weegt dan voordat je met afvallen begon. In bijgaand artikel vindt je de links naar de wetenschappelijke publicaties hierover.
http://www.kennislink.nl/publicaties/lijnen-is-niet-de-oplossing

Niettemin zal sportvasten als het lang genoeg in de markt blijft onderwerp worden van wetenschappelijk onderzoek en het zou zo maar kunnen dat het ondanks mijn scepsis ook op langere termijn effectief en gezond is.

Tot die tijd hou ik het in elk geval bij groente, fruit, mager vlees, vette vis, eieren en nootjes gekoppeld aan een uitgekiende timing. Nadruk op snelle koolhydraten en eiwitten vlak na een heftige inspanning (verder nooit snelle koolhydraten) en 2 * per week een klein beetje vasten door zonder ontbijt in 45 minuten naar mijn werk fietsen en pas aansluitend de bessen, gekookte kip en visoliecapsule naar binnen werken. E.e.a. wetenschappelijk onderbouwd door de vele onderzoeken van Loren Cordain en of zijn collega's.

Effect van mijn switch naar het oer dieet:
- gewicht van 95 naar 80 en toch meer spieren
- tailleomtrek nu al weer 5 jaar 81 cm
- bloeddruk al weer 5 jaar normaal maar nu zonder medicijnen
- niet meer verkouden, griep hoofdpijn of ander ongemak
- niet meer last van bronchitis of inspanningsastmaverschijnselen
- alleen nog moe vlak voor het slapen gaan
- meetbare toename van sportief vermogen (VO2/max, tijdrittijden, PR's) ondanks de stijgende leeftijd.
- zekerheid op het juiste spoor te zitten wat voeding en beweging betreft omdat het model volstrekt te begrijpen is zonder je te moeten verdiepen in allerlei moeilijk toegankelijke terminologie. Het enige wat je moet kunnen aannemen is dat de evolutie er voor gezorgd heeft dat jou lijf superieure kwaliteiten heeft die pas tot volle wasdom kunnen komen als je je voeding in overeenstemming brengt met wat het in de oorspronkelijke omgeving kon vinden.
Het gaat er dus om je aan te passen aan de omgeving waaraan jou lijf is aangepast om te overleven. Dat is wat Darwin bedoelde met The Survival of the fittest ( letterlijk vertaald: de best aangepaste overleeft!) als drijvende kracht achter de opkomst en ondergang van de soorten. Als die omgeving er niet is moet je hem zelf nabootsen. En dat kan iedereen met een beetje fantasie ......

Geen opmerkingen:

Een reactie posten